Do pasty jajecznej dodaję dwa tajne składniki. To najlepsze smarowidło do kanapek dla mojej rodziny
Pasta jajeczna jest kanapkowym klasykiem. Z reguły przygotowuje się ją, łącząc ugotowane na twardo jajka z majonezem i przyprawami. Tym razem jednak proponuję nieco lżejszą i obfitującą w duże ilości białka wersję z odświeżającym dodatkiem charakternej zieleniny. Gwarantuję, że będzie przyjemniej.
Jak zrobić smaczną pastę jajeczną?
Łączenie jajek z majonezem, a więc sosem na bazie jajek zawsze wydawało mi się nieintuicyjne. Chyba dlatego prędko zaczęłam szukać alternatywy. Niedawno koleżanka wspomniała mi, że z posiekanymi jajkami bardzo dobrze łączą wszelkie miękkie czy wręcz kremowe sery. Cena większości z nich nie jest niska – a potrzebowałam niewielkiej ilości – więc zastanawiałam się, co zrobić.
Na szczęście wkrótce znalazłam promocję na mozzarellę i postanowiłam z nią pokombinować. Starłam zarówno ją, jak i jajka na twardo na tarce i połączyłam. Po doprawieniu świeżym szczypiorkiem smakowało fantastycznie.
Przepis: Pasta jajeczna z mozzarellą i szczypiorkiem
Proste i smaczne smarowidło do pieczywa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 5 jajek
- 125 g mozzarelli
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie gotuj przez 8-9 minut. Ostudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podobnie rozdrobnij mozzarellę. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
- Przygotowanie pasty jajecznejW misce połącz jajka, mozzarellę, jogurt naturalny i musztardę. Spróbuj, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze szczypiorkiem i podawaj.
Jak podawać pastę jajeczną z mozzarellą i szczypiorkiem?
Śniadaniowy klasyk najlepiej smakuje ze zdrowym pełnoziarnistym pieczywem. Możecie też oczywiście zaserwować go z domowymi bułkami czy bagietką, ale ja lubię ten dodatkowy chrupiący efekt. Zwłaszcza że zdrowe pieczywo często zawiera dostarczające smaku i cennych składników odżywczych ziarenka takie jak słonecznik, siemię lniane czy mak. Warto się skusić albo choć posypać nimi gotową kanapkę z pastą jajeczną.
Możliwe modyfikacje przepisu na pastę jajeczną
Użycie posiekanej natki pietruszki zamiast szczypiorku tez będzie dobrym pomysłem i doda paście odświeżającego charakteru.
Jeśli lubicie pikantne smarowidła do pieczywa, bez wahania sięgnijcie po ostrą musztardę lub wsypcie trochę chili. Będzie smacznie, a pasta lekko pobudzi metabolizm i rozgrzeje.
Jeżeli nie przejmujecie się lekkością pasty jajecznej, możecie użyć majonezu zamiast jogurtu naturalnego. Ja go po prostu w swojej diecie unikam.